Léčba planých neštovic

24.05.2023 10:32

Nemocný je nakažlivý nejvíce asi 2 dny před a v začátku nemoci.

Na těle se objevují pupínky, ty se podlijí do puchýřků a hojí se stroupkem. Je to celková nemoc, ne "jen vyrážka". Zpočátku může být teplota, rýma, kašel, bolesti hlavy… a vyrážka - několik dní přibývá, je i na hlavě, v ústech, na genitálu, dítě může mít pupínků jen pár, nebo i stovky. Přibližně po 5 dnech (pokud je dobrý celkový stav a není teplota), můžete již na chvíli ven na procházku.

 

Léčba: proti svědění volně prodejný Fenistil kapky, něco z lékárny na mazání (výborný je Tanno Hermal), na genitál a do pusinky je možný např. Řepík (koupel, vyplachovat - pít), běžné léky na bolest a na teplotu. Dítě můžete denně rychle osprchovat (nekoupat ve vaně).

 

Pokud by byly teploty vysoké několik dní, velké bolesti hlavičky, bolesti uší.… je nutné vyš. u nás, jinak kontrola potřeba není a dítě může i se zbytky stroupků po 10 - 14 dnech do kolektivu (návrat neuspěchat, imunita dítěte se musí vzpamatovat).

 

Inkubační doba neštovic je 14 - 21 dní, sourozenci je většinou dostanou za 14 dní (pak nám stačí je napsat e-mailem info, abychom si je zapsali).

 

—————

Zpět